Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2007 11:55 - Предизборни обещания 2005 и следизборна наглост
Автор: mortal Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1122 Коментари: 3 Гласове:
0



През 2005 в 10-те предизборни ангажимента на Коалиция за България (БСП иначе казано) се съдържаше обещанието, че разходите за образование през 2006 г. ще бъдат 5% от БВП, а заплатата на българския учител ще бъде не по-ниска от средната в обществения сектор.
1. В бюджет 2007 са заложени разходи за образование в размер на  4.2%
2. Средната заплата в обществения сектор е 436 лв.*
     Средната брутна учителска заплата е  между 360-380  лв.

Предизборните обещания се превърнаха в ненадмината следизборна наглост, с която учителите трябва да се борят, за да получат обещаното им още преди 2 години.
Аз не съм учител, но ако заплюя тази стачка, ще заплюя правото си да искам политическите обещания да бъдат изпълнявани. Ще заплюя свободата на избора си, защото когато политиците се превръщат в явни лъжци, тогава моята свобода на избор се обезсмисля, тъй като нито една опция няма да доведе до по-добро бъдеще за мен. 








* по данни на НСИ за трето тримесечие на 2006 г.



Тагове:   наглост,   обещания,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. svoboda64 - Ами mortal,
05.10.2007 13:48
Слабо ВЪЗПИТАНИЕ, слаба държава:))))) Проблемът дори вече не е в ОБРАЗОВАНИЕТО. Защото образование (липсата му) се наваксва, първите 7 години - не! Хора, които не са научени да мислят за никой друг, освен за себе си, и които виждат "работата за и с другите", най-вече като работа "за себе си" (собственото си благоденствие във всякакви смисли) няма как да проумеят, че хората ги гледат и преценяват. Те дори нямат капацитета да го почувстват!

Не видях никого от т.нар. управляващи, който да си е загубил съня или апетита от ставащото в момента.

Пълното безхаберие, крайната социална несигурност - която между впрочем не би трябвало да изключва политиците:)) - са ни направили да мислим само със стомасите си. Но всеки за себе си, всяко съсловие срещу другото, всяка социална, етническа и н'ам к'ва си прослойка срещу всяка друга по отделно и всички взети накуп:)) Мъчно ми е, но не виждам изход. Не можем да рекламираме сегашните си политици като ги върнем на майките и бащите им да ги довъзпитат:)))))) А лошото е, че чрез тези "показни" от последните десетилетия, научихме и нашите деца, че законите и редът в тази държава са единствено и само законите на джунглата. Оцелява по-силният:))))))

Тъй като образованието работи със слабото, за да го направи силно, то няма как да му бъде помогнато. Не става само с пари. Коефичиентът за ефективност на образованието се задава най-вече от "фоновата" структура на обществото. А при нас тя е не просто нулева (което би значело неутрална):)) Тя е силно негативна по всевъзможни и всякакви показатели...

И пак любимият ни нашенски десен: по отделно си чешем мозъците и езиците по въпросите на образованието. Но забравяме, че ни управляват МАКРОИКОНОМИСТИ, за които образованието означава само едно "качествена РАБОТНА РЪКА" (= подчинение, изпълнение на предварително зададена функция, способност за неотклонение от нея, следване на определена от другиго цел, а не общото/консенсусно изработване на такава:)))))) Те не се интересуват и от т.нар. социални придобивки от образованието (които са различни от икономическите) - като способност да водиш здравословен начин на живот, да имаш качествен диалог с другите и най-вече с децата си един ден (ако ги имаш:)), да можеш да се ориентираш кое е ценно и кое преходно...

Мъчителна картинка:)) Та за какъв избор ставаше въпрос? Гражданин ли??? Ми те такова животно в Bg няма - или поне няма критична маса от такива, за да може да има устойчиво развитие на популацията от граждани...... Ако ги бе имало, бихме могли да рекнем, че има и демократична държава. Всъщност се чудя дали вече имаме и държава:)))))))) Но пък от друга страна, щом все още има национална статистика, която да ни отчита... би било редно да кажем, че има. Поне на книга...

Така стигнахме до ползата от четене на книги. Четем се в книгите, че ни има, пипаме се, оглеждаме се и разбираме, че ни няма... Защото ръката ми не докосва друг, а се сблъсква или преминава през него... Нерадостният ни опит ни доказва, че живеем в страната на сенките и че ние самите сме сянка... на самите себе си и на това, което искаме, но не можем - по ред обективни и субективни исторически причини - да бъдем.

:))))))))))

цитирай
2. mortal - а учителите в момента не са ли тъкмо ...
07.10.2007 11:02
а учителите в момента не са ли тъкмо тази критична маса? :)
Аз наистина не разбирам неспособността на правителството да осъзнае, че за вас връщане назад няма. Че не може да унижиш цяло съсловие, защото правителствата се менят, но учителското съсловие ще остане. Лошото е, че авторитетът на професията е ужасно накърнен, защото вашият ресорен министър се отрече от вас. Защото се опитва да ви противопостави на останалата част от обществото. Това е грозно.
Реакциите на това правителство са ужасно неадекватни.
Аз уча икономика и ми се струва абсолютно неприемливо и некомпетентно поведението на министъра на икономиката, който заяви че цените се вдигат заради китайците (щото експорта на родния производител към Китай се е повишил). Пълна идиотщина - още 1ви курс по микроикономика се учи за "икономии от мащаба". Тоя човек, както и Вълчев очевидно са само едни чучела поставени на постовете им. Лошото е, че нямаме представа кой всъщност взима решенията. Имайки предвид неадекватността, изглежда, че корабът "България" просто е пуснат по течението.
цитирай
3. анонимен - maverickmoneymaking you can easily rake in $11, 917 per month
06.02.2012 12:51
Hi, This just came across my desk and I had to pass it on to you ASAP…
Internet multi-millionaire Mack Michaels has a few new positions available right now…
If accepted you can easily rake in $11, 917 per month starting from scratch.
==> http://www.maverickmoneymaking.info/maverick.html
Once you’re accepted just follow the training Mack gives you. It’s really quite simple…
Learn how Mack went from not being able to afford Christmas gifts to a millionaire lifestyle and how you can too!
BUT…
Due to the extremely high level of Hands-On time Mack spends with every new member he has to limit the number of positions that are open.
Right now there are only 2 available in your area. If you’re interested you should move quickly.
==> http://www.maverickmoneymaking.info/maverick.html
Your Friend, – Mike
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mortal
Категория: Лични дневници
Прочетен: 112569
Постинги: 13
Коментари: 60
Гласове: 55
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол